Rapport fra Mannheim

Kirke og Film

Tilbage til INTERFILM - - Tilbage til forsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinderne i Mannheim-Heidelberg 2005

Filmfestivalen i det Rhein-Neckarske hjørne af Tyskland, nærmere betegnet Mannheim-Heidelberg, sluttede lørdag 27. november 2005 med fest for alle vindere og deltagere, men mange af dette års festivalfilm handlede faktisk om tabere - om eksistenser i samfundets margen, i en række lande kloden over. De fleste af filmene formåede desværre ikke kunstnerisk at løfte deres stof til nogle vedkommende fortællinger, og man må betegne denne festival-årgang som én af de svageste i lang tid. Til gengæld kunne man møde charmerende skuespillerinder som Labina Mitevska fra Slovenien (filmen "Kontakt") eller Silje Salomonsen fra Norge (filmen "Monstertorsdag", hvor danske Kim Bodnia og Iben Hjejle i øvrigt også medvirker)...!

Den økumeniske jury bestod i år af Lothar Strüber (Freiburg), David Fonjallaz (Bern), Manfred Koch (Bamberg), Bo Torp Pedersen (Kopenhagen) og Kveta Samajova (Praha). Juryen blev enig om at give hovedprisen til instruktøren Perry Ogden for filmen "Pavee Lackeen" (Traveller Girl) med denne begrundelse: Filmen beskriver på en autentisk måde vilkårene for en stor irsk familie, som lever i en campingvogn i udkanten af Dublin. Instruktøren accentuerer fint mod og vitalitet hos den unge hovedperson uden at forfalde til falske forhåbninger. Her overrækker juryformand Lotha Strüber prisen til Perry Ogden.

Den internationale storjury ved festivalen præmierede samme film med den særlige Rainer Werner Fassbinder-pris. Den kirkelige jury var også enig med den internationale jury om at tildele Ruxandra Zenide hædrende omtale for filmen "Ryna" om en ung rumænsk kvindes barske tilværelse på landet i Donau-deltatet.

Den danske novelle-film "Glimt af mørke" (instr. Martin Barnewitz - billedet herunder) fik den internationale jurys pris for bedste kortfilm. Det er en dyster beretning om en fars frygt for, at hans to børn har dræbt et tredje barn - fortalt meget eksperimenterende med tilsløringer og billeder ude af fokus. Det bliver spændende at følge Barnewitz' videre karriere - han kan være godt tilfreds med modtagelsen i Mannheim.

Endelig hædrede den internationale jury Henna Ohranen, som har hovedrollen i Kristina Humles debut-spillefilm "Krama mig", med ordene: For hendes naturlige spil i rollen som en lilleby-pige, der søger en plads i livet. - Det kan man kun være hjerteligt enig i. Historien er set mange gange før og mere desperat og sort end her, men sjældent så indtagende og nuanceret i alle roller og facetter. Heja Sverige - heja Henna!

Rapport ved Bo Torp Pedersen *